Manieren om meer empathisch te worden

persoonlijk en empatisch

Voor velen van ons lijkt empathie een aangeboren eigenschap. We hebben immers gevoelens, en gevoelens zijn inherent emotioneel. Maar als we terugkeren naar het begrip empathie, betekent dit dat empathischer zijn bijna precies hetzelfde is als minder emotioneel zijn. Je begrijpt hoe andere mensen zich voelen omdat je zelf dezelfde dingen hebt gevoeld. Maar hoewel er een zekere mate van waarheid in deze bewering zit, laat hij twee belangrijke details buiten beschouwing. Ten eerste is empathie niet natuurlijk. Het vergt veel zelfwerkzaamheid om empathischer te worden dan je de dag ervoor was – niet alleen met betrekking tot je emoties, maar ook tot al het andere dat je persoonlijkheid en kijk op het leven vormt, evenals je houding tegenover anderen en hoe zij jou ook zien. Ten tweede heeft niet iedereen dezelfde kijk op het leven of wat iemand tot een goed of zelfs gelukkig mens maakt – daarom zijn er zoveel verschillende soorten mensen van verschillende plaatsen met verschillende ervaringen die helemaal niet allemaal hetzelfde over dingen denken.

Help anderen om jezelf te helpen.

We kunnen alleen persoonlijk en empatisch worden als we ook zelfbewuster kunnen worden. Om zelfbewust te worden zul je empathie op alle fronten willen nastreven. Wees zelfkritisch en zelfkritisch anderen. Als samenleving denken we vaak ten onrechte dat we kritischer op anderen moeten zijn dan op onszelf. Dit is vaak een recept voor mislukking en ongelukkig zijn. Streef er in plaats daarvan naar om kritischer op jezelf te zijn dan je gisteren was. Je kunt alleen groeien als je bereid bent, als je het niet probeert zul je hetzelfde blijven.

Leer andere perspectieven te begrijpen.

Je bent misschien een fenomenale artiest, maar als je geen idee hebt hoe je een vertegenwoordiger van de klantenservice moet benaderen, zul je gefrustreerd raken en ongelukkig zijn met het resultaat. Je zult nooit ergens succesvol in zijn zolang je jezelf niet toepast. Als je empathischer wilt worden, moet je zelfbewuster worden en proberen de perspectieven van andere mensen beter te begrijpen. Meer zelfbewust zijn betekent niet dat je egocentrisch narcistisch moet worden, maar eerder dat je dingen kunt zien vanuit het perspectief van andere mensen. Dit betekent niet dat je een people pleaser moet zijn, maar eerder dat je je gevechten beter moet kiezen en de gevechten die je kiest om te vechten beter moet kiezen.

Toon empathie door actie te ondernemen.

De beste manier om empathischer te worden is door nu en elke dag actie te ondernemen. Je hoeft niet naar buiten te gaan en iets groots te doen. Je hoeft alleen maar iets te kiezen dat belangrijk voor je is, en dan te kiezen om het te doen. Een goede manier om te beginnen is door te kiezen om dagelijks een klein ding te doen om anderen te helpen. Het kan zo simpel zijn als het delen van een foto op social media of het sturen van een positief bericht naar een vriend waar je geen contact meer mee hebt. Als je een glimlach op het gezicht van iemand anders tovert, heb je zelf ook een glimlach op je gezicht gekregen.

Als je dit ook consequent doet, zul je al snel merken dat je acties erop gericht zijn om anderen te helpen zonder dat je het zelf door hebt. Dit zal je niet alleen helpen om meer empathisch te worden, maar het zal je ook helpen om meer mindful en aanwezig te zijn in het moment.

Conclusie.

Empathie is een belangrijke eigenschap van succesvolle mensen. Als je dit eenmaal echt begrijpt, wordt het jouw streven om een empathischer persoon te worden. De beste manier om empathischer te worden is te beginnen met kleine dingen, zoals meer glimlachen. Begin vriendelijker voor jezelf te zijn en kies ervoor om anderen te helpen wanneer je kunt. Wees consequent en je zult verbaasd zijn hoe snel empathie een deel van je persoonlijkheid zal worden. Het kost maar een kleine inspanning en je zult er de vruchten van plukken in termen van je geluk en levenskwaliteit.